Airplot!

Standard

Başlamadan önce: Bir Greenpeace aktivisti olarak bu yazının olabildiğince çok kişiye ulaşması gerektiğine inandığım için üyesi olduğum tüm gezegenlerde görünecek şekilde etiketledim.

“Airplot!”u duydunuz mu? Sanırım duymadınız. “Airplot!” bir Greenpeace eylemi. Kısaca anlatayım; İngiliz hükümeti Londra’daki Heatrow havaalanına yeni bir pist yapmak istiyor ve Greenpeace bununla mücadele ediyor. Neden mi?

  • Pistin yapılması için bir kasabanın yıkılması gerekiyor. Bu yaklaşık 700 kişinin evlerinden ve işlerinden olması demek.
  • 3. pistin inşası ile Heatrow, İngiltere’nin küresel ısınmaya en çok katkıda bulunan varlığı haline geliyor.
  • Bu pistin çevresinde yer alan 114 okul inip kalkan uçaklar nedeniyle işlevselliğini yitirecek ve verimsizleşecek.
Airplot!

Airplot!

Peki Greenpeace ne yaptı? 3. pisti çevreleyecek arazinin tam ortasında bir arsa satın aldı! Evet yanlış duymadınız, arazinin ortasında bir arsası var Greenpeace’in! İşin hukuksal boyutu burada devreye giriyor. Yasal olarak tapunun üzerinde 4 gerçek veya tüzel kişinin adı yazabiliyor. Bunlar Emma Thompson, komedyen Alistair McGowan, İngiliz parlamenter adayı Zac Goldsmith ve Greenpeace UK. Bunlar dışında bir de “beneficiary owners” diye birşey var ki biz(ler) de orada devreye giriyoruz. Bir arsanın sınırsız sayıda “hak sahibi” sahibi olabiliyor yasal olarak!

Peki hükümet bu “sorunu” nasıl çözmeyi düşünüyor? İstimlak ederek. Şanslıyız ki bu iş göründüğünden çok daha zor olacak onlar için zira bir arsanın “kamu yararına” istimlak edilebilmesi için tüm hak sahiplerine bizzat ulaşılması ve yazılı izinlerinin alınması gerekiyor. Yani siz Türkiye’den biri olarak hak sahibi olursanız oraya pist yapmak için sizin de yazılı izniniz gerekecek!

Bu durum pist inşaatının en az yıllarca ertelenmesi ve hatta iptalinin gündeme gelmesi demek!

Pek siz ne yapabilirsiniz? Greenpeace’in arsası üzerinde hak sahibi olabilirsiniz! Bunu nasıl yapacaksınız peki? Sadece şu adresteki formu dolduracaksınız ve arsanın bir parçası sizin olacak!

Heatrow'un yeni pisti ve çevresi

Heatrow’un yeni pisti ve çevresi

Sağdaki resim durumun ne kadar kötü olduğunu biraz daha iyi açıklıyor. Tek tek inceleyelim:

  • Kırmızı dikdörtgen yeni pistin yapılacağı alanı gösteriyor.
  • Mavi alan içindeki herşey yerle bir edilecek çünkü o alan pisti çevreleyen çitlerin içinde kalacak.
  • Soldaki kırmızı ünlem çitin içinde kalacağı için yıkılacak yerleşim birimlerinin yerini gösteriyor.
  • Sağdaki alan ise çitin dışında kalmasına rağmen iniş yönünde yüksek bina olmaması gerektiği için yıkılacak yerleşimleri simgeliyor.

İşte bu kadar. Çevremize yapılan bu saldırıya lütfen sizler de duyarsız kalmayın, formu doldurun, eylemdeki yerinizi alın ve en önemlisi gezegeninize sahip çıkın!

10 thoughts on “Airplot!

  1. Tayfur

    Tüm bunlara ek olarak ülkemizde nükleer santral`e hayır diyoruz.. Enerji açıklarımız son 5 yılda gerekli gerekli yatırımlar yapılsaydı zaten kapanma sürecine girmiş olacaktı. Bekle bekle sıkıştık hadi nükleer enerji-çocuklarımız ve torumlarımız için bu günden hayır diyeceğiz..

  2. Bende bir Greenpeace gönüllüsü olarak formu doldurdum. Bu dünya hepimizin. er santimetre karesine sahip çıkmamız gerekiyor.

    Ayrıca Tayfur’a da katılıyorum.

    Teşekkürler durucancelasun.

  3. Can

    Destek için teşekkürler. Ne kadar çok kişi katılırsa sesimiz o kadar çok duyulacak, şu koca dünyada yanlış giden şeyleri düzeltmek adına bir adım daha atmış olacağız.

    Tayfur sen de çok haklısın. Nükleer santralin çözüm olmadığının hükümette farkında ama avanta her kapıyı açmaya yetiyor ne yazık ki.

  4. Tayfur

    Bende sizlere teşekkür ederim. Görevimizi olduğu kadar yapmaya devam edeceğiz. Ancak hükümet çözüm olmadığının farkında değil. Geçen hafta TBMM TV`de bizzat hükümetin konu ile ilgili ve yetkili kişisi nükleer santrali şiddetle savundu ve ben bunu bizzat dinledim. Size de bu santralin zaten mevcut iktidarın ürünü olduğunu üzülerek bir daha hatırlatıyorum. Gambia Meclisinden çıkmadı bu santral kararı.. Çevre duyarlılığı adına el ele olmalıyız..

  5. Can

    Sanırım yanlış anlaşıldım, “hükümet de farkında” derken iyi anlamda söylememiştim. Hükümet, için için bunun bir çözüm olmadığını biliyor ama zaten çözüm arama derdinde de değil. Başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerinin nükleer atıklarını gömecek yeni yerlere ihtiyacı var.

    İşte Toroslar bu iş için seçilen yer. Hükümet de AB yanlısı ve yalakası olduğu için nükleer enerjiye destek veriyor. “Farkında” derken bunu demek istemiştim 🙂

    @Nebula: Destek için teşekkürler 🙂

  6. Can

    Bir de rica etsem herkes elinden geldiğince kişiye duyurabilir mi etkinliği?

    İngilizcesi olanlar doğrudan Greenpeace UK sitesinden bilgi alabilirler, İngilizcesi olmayanları da buraya yönlendirebilirsiniz.

  7. Can

    Tayfur olur mu öyle şey, hepimiz zaman zaman heyecanlanıyoruz bu konularda. Aslında bu yanlış anlaşılma benim hatam, yeterince açık değil cümlem. Şimdi tekrar okuyunca anladım. Kusuruma bakma 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *